September.Uživamo v zadnjih, a še vedno svetlih poletnih dneh in že občudujemo prve močne barve jeseni. Ogledujemo si počitniške fotografije. Zavijamo nove šolske knjige in obujamo spomine na svoje poletno branje. Koliko knjig še čaka na kupu na trenutke, ko bomo spet imeli več časa? Ah, september …

September. Mesec, ki ne prinaša sporočil le na listju, ki frfota z dreves, in med listi debelih knjig. Od leta 1966 dalje osmega septembra praznujemo mednarodni dan pismenosti – dan, ki žal kar nekako zdrkne mimo, kot še en živo pisan, a suh list z bližnjega drevesa. In vendar vsem prinaša izredno pomembno sporočilo: pismenost je ena izmed osnovnih človekovih pravic. Pismeni se lažje borijo proti revščini, lakoti, bolezni. Pismena družba učinkoviteje zagotavlja enakopravnost ljudi in demokracijo.

8. september 2012. Letošnji mednarodni dan pismenosti z naslovom Pismenost in mir prinaša še spoznanje, da je le pismena oseba tista, ki se lahko uspešno zoperstavi manipulaciji, oseba, ki zna brati med vrsticami in med fotografijami, ki zna prisluhniti večglasju in ki ne želi, da bi ji sporočila vedno interpretiral nekdo drug. Pismenost prinaša uspešnejšo komunikacijo, ta pa je nujna, če si res želimo miru.

Bralno društvo Slovenije vam želi pisan Mednarodni dan pismenosti 2012!

Več o mednarodnem dnevu pismenosti na povezavi www.unesco.org

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.