Program nacionalnega strokovnega posveta
KATEREGA SPOLA SO KNJIŽNI MOLJI?
Kako, koliko in kaj berejo bralci – in kako, koliko in kaj bralke.
Ponedeljek, 9. september 2019
Cankarjev dom v Ljubljani, Klub CD, Prešernova cesta 10

Na posvetu Bralnega društva Slovenije, ki bo potekal pod naslovom ‘Katerega spola so knjižni molji? Kako, koliko in kaj berejo bralci – in kako, koliko in kaj bralke’, se bodo ob mednarodnem dnevu pismenosti septembra 2019 zbrali strokovnjaki, ki bodo na branje in pismenost vseh starostnih skupin pogledali skozi zelo različne prizme.

Rezultate domačih in mednarodnih znanstvenih raziskav ter zglede učinkovitih intervencij bodo predstavili psihologi, andragogi, pedagogi, bibliotekarji. Strokovnjaki s področja literarne teorije ter literarne didaktike bodo opozorili na pasti poenostavljenih raziskav, predstavili bodo poglobljene sistemske analize ter sodobne modele pouka literature.

Teoretična razmišljanja bodo dopolnili tisti, ki se osebno srečujejo z bralci in bralkami vseh starosti: o razlikah pri branju med spoloma v osnovni šoli bodo z analizo več kot deset let zbiranih podatkov spregovorili sodelavci Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, knjižničarji, ki koordinirajo bralne značke za odrasle, in tisti, ki vodijo bralne skupine v domovih za starejše občane ali sodelujejo v projektu Javne agencije za knjigo ‘Vključujemo in aktiviramo’.

Na posvetu se bomo pridružili široko zasnovani evropski kampanji Evropa bere, ki jo vodi konzorcij EURead, in ob tej priliki prisluhnili gostu iz nizozemske organizacije Stichting lezen in njegovim bogatim izkušnjam na področju širjenja bralne kulture med mladimi.

Za dodatne informacije spremljajte spletno stran Društva: https://www.bralno-drustvo.si/.

Program
Prijavnica

Vljudno vabljeni!
Bralno društvo Slovenije

Soorganizatorji posveta:

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.