Odmev na letošnji strokovni posvet Zapeljevanje v branje ali kako branje živi na spletu

Na mednarodni dan pismenosti 8. septembra 2021 se je v Cankarjevem domu zbralo več kot 80 udeležencev letošnjega nacionalnega strokovnega posveta Bralnega društva Slovenije. Cilj našega druženja je bil spoznati nove načine zapeljevanja v branje in odkrivati, kako lahko branje živi na spletu. Hkrati pa je bil posvet tudi uvod v letošnji Nacionalni mesec skupnega branja.

Na začetku posveta so udeležence pozdravili mag. Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije, Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, in dr. Nataša Potočnik, direktorica Andragoškega centra Slovenije. Nagovorila nas je tudi Tjaša Urankar, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, in predstavila projekta Rastem s knjigo in Pot s knjigo.

V uvodnem predavanju je dr. Ana Vogrinčič Čepič predstavila, kako se lahko z mladimi in odraslimi pogovarjamo o branju, kako poučuje branje ter kako skuša približati nekatere novodobne bralne formate. Košček njene predstavitve si lahko ogledate v priloženem dokumentu.​ Vabljeni k poslušanju radijske oddaje Ars humana, v kateri je bilo njeno plenarno predavanje z naslovom Zapeljevanje v branje: o pogovarjanju, poučevanju in novodobnih bralnih formatih

Sledili sta predstavitvi Polonce Kavčič o portalu Dobre knjige in Lenarta Kučića o podcastih.

Nato pa so se odvile tri delavnice (vsaka v dveh ponovitvah). Alenka Štrukelj (Literarna lekarna) je pokazala, kako ustvariti Instragram profil in navdušiti bralce. Nina Prešern je predstavila blog Gospodična Knjiga in podala predloge, kako začeti z ustvarjanjem svojega bloga. Klemen Markovčič pa je predstavil, kako RTV Slovenija prenaša literaturo v druge medijske oblike in tako navdušuje za branje.

Na koncu smo se zbrali na okrogli mizi. Dr. Ana Vogrinčič Čepič je o poteh, ki nam jih odpirajo nove tehnologije, poklepetala z Luko Pavlinom, Urško Bračko, Katarino Ferk ter Alenko Štrukelj in Klemnom Markovčičem. Tako pogovor kot vprašanja in odzivi udeležencev so potrdili, da je bila tema posveta prava izbira in da lahko k branju res zapeljujemo na raznorazne načine, tudi preko spleta, kjer lahko dosežemo še več potencialnih bralcev.

Za pomoč in podporo pri izvedbi posveta se zahvaljujemo Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije, ki je sofinancirala posvet, ter soorganizatorjem in partnerjem posveta: Cankarjevemu domu, Portalu Dobre knjige in RTV Slovenija.

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.