Jože Zupan (vir: Katalog 29. slovenskega knjižnega sejma)

Schwentnerjevo nagrado podeljujejo za pomemben prispevek slovenskemu založništvu in knjigotrštvu – letos jo je prejel Jože Zupan, ki s svojim žarom navdušuje za branje, lepo besedo, kulturo govorjene in pisane besede. S tem tudi v časih, ki prodaji niso najbolj naklonjeni, širi zavest o pomenu tiskane besede in založništva pri nas.

Josip (Jože) Zupan je dolgoletni član Bralnega društva Slovenije in predsednik podružnice  za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje.

Kadar koli naš Jože govori o branju, o knjigah, o kulturi, iz njega vejeta ljubezen in predanost. Ko je tako razmišljal o pomanjkanju časa za branje, je povedal: »Časa je toliko, kot ga hočeš nameniti branju. Knjiga je bila, je in bo moja dobra prijateljica.« Tej svoji prijateljici je namenil in še namenja velik del svojega časa – še pravilneje bi bilo zapisati ‘velikanski del svojega življenja’. Bere, tudi sam ustvarja in ljubezen do branja prenaša na vse okoli sebe. V Šentrupertu gorenjski Dolenjec tudi kot upokojenec zgledno skrbi za kulturo vsega kraja, za razstave in pogovore z ustvarjalci: pisatelji, pesniki, ilustratorji. Obiskovalce z žarom popelje po domačem kraju, verjetno pa jim še najraje pokaže dve mogočni zbirki, ki sta zrasli pod njegovim ljubeče budnim očesom: Slovenske slikanice za otroke sveta in Izvirne ilustracije mladinskih del.

Jože, čestitamo in se veselimo z Vami!

Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije, in vsi člani BDS

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.