Jože Zupan (vir: Katalog 29. slovenskega knjižnega sejma)

Schwentnerjevo nagrado podeljujejo za pomemben prispevek slovenskemu založništvu in knjigotrštvu – letos jo je prejel Jože Zupan, ki s svojim žarom navdušuje za branje, lepo besedo, kulturo govorjene in pisane besede. S tem tudi v časih, ki prodaji niso najbolj naklonjeni, širi zavest o pomenu tiskane besede in založništva pri nas.

Josip (Jože) Zupan je dolgoletni član Bralnega društva Slovenije in predsednik podružnice  za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje.

Kadar koli naš Jože govori o branju, o knjigah, o kulturi, iz njega vejeta ljubezen in predanost. Ko je tako razmišljal o pomanjkanju časa za branje, je povedal: »Časa je toliko, kot ga hočeš nameniti branju. Knjiga je bila, je in bo moja dobra prijateljica.« Tej svoji prijateljici je namenil in še namenja velik del svojega časa – še pravilneje bi bilo zapisati ‘velikanski del svojega življenja’. Bere, tudi sam ustvarja in ljubezen do branja prenaša na vse okoli sebe. V Šentrupertu gorenjski Dolenjec tudi kot upokojenec zgledno skrbi za kulturo vsega kraja, za razstave in pogovore z ustvarjalci: pisatelji, pesniki, ilustratorji. Obiskovalce z žarom popelje po domačem kraju, verjetno pa jim še najraje pokaže dve mogočni zbirki, ki sta zrasli pod njegovim ljubeče budnim očesom: Slovenske slikanice za otroke sveta in Izvirne ilustracije mladinskih del.

Jože, čestitamo in se veselimo z Vami!

Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije, in vsi člani BDS