Glasgow, Škotska (12. – 13. 1. 2013)

Predstavniki različnih evropskih bralnih združenj in društev smo se januarja 2013 zbrali na rednem polletnem srečanju v Glasgowu. Tridnevno srečanje je imelo tri dele: simpozij (gl. ločeno poročilo), sestanek IDECa (Evropski komite za mednarodni razvoj mednarodne bralne zveze, ki deluje pod okriljem Mednarodne bralne zveze IRA) in sestanek evropske zveze bralnih društev FELA (Federation of European Literacy Associations).

1/ Po uvodnih formalnostih so udeleženci potrdili zapisnik sestanka v Reykjaviku (Slovenija tam n imela predstavnika, pri določenih točkah dnevnega reda jo je zastopal pooblaščeni finski predstavnik).

2/Predstavnika mednarodnega bralnega društva sta poročala o dogajanju v krovnem društvu (IRA).

• 58. letna konvencija društva bo v San Antoniu (Texas, ZDA) in sicer od 20. Do 22. aprila 2013. Več  na http://www.reading.org/annual-convention/2013/registration/
  • V prihodnjih letih bodo konference v New Orleansu (maja 2014) in predvidoma v Nashvillu (2015). Septembra 2013 bo latinskoameriška konferenca v Mehiki.
  • Na veliki letni konferenci želi IRA posebej omeniti tudi morebitne prejemnike nagrad nacionalnih zvez. Posamezno društvo oz. zveza mora podatke o podeljenih nagradah oz. nagrajencih javiti do srede marca. Če bo nagrada podeljena kasneje, bodo nagrajenci omenjeni na konferenci naslednje leto.
  • Ker IRA enkrat letno nacionalnim predstavnikom delno povrne stroške prihoda na sestanek, je bilo ponovno poudarjeno, da društva, ki (več) ne izpolnjujejo osnovnega pogoja za članstvo v zvezi IRA, ne bodo več imela možnosti za vračilo stroškov. (Vprašljivo je celo njihovo članstvo v krovni organizaciji.)
  • Na spletnih straneh zveze IRA je razpis za razne nagrade in štipendije, nacionalne zveze so pozvane, da jih spremljajo in se prijavijo. Glejte http://www.reading.org/Resources/AwardsandGrants.aspx
    Poglejte si subvencijo za podporo raznolikosti / diverzitete (glede na jezik, spol, …).
  • Predstavnika zveze IRA sta bila opozorjena, da so zapisniki sestankov (ki se tičejo tudi nacionalnih zvez) društvom na voljo zelo pozno. Predstavniki evropskih zvez so ju pozvali, naj se zapisniki hitreje potrdijo in objavijo.

3/ Nagrada zveze IRA za inovativne pristope k promociji branja v Evropi

Odbor je prejel dve nominaciji, irsko in romunsko. (Član odbora Irec Gerry Shiel ni sodeloval pri sprejemanju odločitve.) Irci so prijavili manjši, eksperimentalni projekt za izboljševanje pismenosti  gluhih otrok. Romuni so prijavili obsežnejši projekt, v okviru katerega so usposabljali inštruktorje, zadolžene za dodatno izobraževanje osnovnošolskih učiteljev, končni cilj je boljša pismenost otrok. Oba projekta sta dobila visoke ocene za profesionalno izvedbo ter inovativnost in končna odločitev je bila težka. Nagrado je prejel irski projekt. Naslednja nagrada bo podeljena leta 2014. Rok za prijavo: september 2014.

4/ 18. evropska konferenca o branju bo avgusta 2013 v Jönköpingu (Švedska). Organizatorji pripravljajo seznam hotelov, na voljo bo tudi hostel. Prijavljeni referenti bodo prejeli sporočilo, ali so njihovi referati sprejeti ali zavrnjeni, v februarju (najave so pri recenzentih).

5/ Delo nacionalnih društev

• Nacionalna poročila posamezna društva oddajajo dvakrat letno, vedno pred polletnim sestankom (sredi decembra in junija). Bralno društvo Slovenije je oddalo vsa poročila.
  • V Glasgowu so društva poravnala članarino zvezi FELA, tudi Bralno društvo Slovenije. Članarina je letos nekoliko nižja (obračunana je po BDP).
  • Stiki med posameznimi društvi potekajo tudi prek spletne strani IDEC, društva smo premalo spletno aktivna. Za izmenjavo zapisnikov itd. je bila predlagana uporaba Dropboxa.
  • IDECu in zvezi FELA se je uspešno pridružilo Litovsko društvo za bralno in kulturno pismenost. Še letos se bo zvezi IRA priključilo Bralno društvo Cipra.

6/ Mednarodne raziskave

• Renate Valtin, članica omenjene skupine in soavtorica poročila, je poročala o nadaljevanju dela skupine: želijo predstaviti primere dobre prakse. Kljub večkratnemu pozivu je bilo odziva in poslanih poročil med društvi malo. Predstavila in pohvalila je tudi slovenske projekte (Poletavci-Poletni bralci, Bralna značka, Mega Kviz, Rastem s knjigo, Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig). Poslana poročila o nacionalnih projektih bodo dodana evropskemu poročilu.

7/ Delo v IDECu in FELA

• Predsednici IDECa Meeli Pandis se januarja izteče mandat. Do 15. julija IDEC evidentira kandidat(k)e za funkcijo.
  • V Glasgowu se je zaključil mandat predsedujočemu zveze FELA Gerryju Shielu, na izpraznjeno mesto je bil (na prejšnjem sestanku) izvoljen Greg Brooks.
  • Udeleženci smo dobili finančna poročila in letna poročila (za leto 2012) o dejavnostih  obeh organizacij.

8/ Pri pogovoru so bili omenjani različni evropski projekti, poročila

9/ Sestanki IDECa in zveze FELA v prihodnjih mesecih

• Avgust 2013 – Jönköping (Švedska)
  • Januar 2014 – Ljubljana (Slovenija)
  • Junij 2014 – Kreta (Grčija)
  • Na sestanku je bil podan predlog, da Slovenija organizira naslednjo evropsko konferenco o branju. Predstavnica društva sem to možnost zavrnila, ker BDS trenutno ni sposobno organizirati tako velikega dogodka. Verjetno bo leta 2015 organizator Avstrija, Slovenija bo po svojih močeh sodelovala kot soseda. Kot ena izmed bodočih organizatork evropske konference se omenja tudi Španija.
  • Daljši, uradni zapisnik sestankov bo na voljo čez nekaj tednov na spletnih straneh IDEC.
  • Hvala Nataši Bucik, Darji Lavrenčič Vrabec, Kristini Picco, Veroniki Rijavec in Bralni znački Slovenije, ker so se odzvale pozivu Renate Valtin in bile pripravljene predstaviti svoje uspešne projekte Evropski komisiji.

Veronika Rot Gabrovec