Obeleževanju mednarodnega dneva pismenosti se pridružuje Vodnikova domačija (Vodnikova cesta 65) z naslednjimi dogodki:

Sreda, 6. september ob 19.30 (POZOR: spremenjen datum!)
ZAKAJ NAM NE SME BITI VSEENO, ALI BEREMO ALI NE?
predavanje Lenarta Kučića

V informativnih, resničnostnih, političnih in tabloidnih šovih ni skoraj ničesar izvirnega – samo tisto, kar smo lahko že zdavnaj prebrali pri Shakespearu ali v Bibliji. Podobno velja za večino domačih in svetovnih dogodkov. Toda kdo v času družabnih omrežij, elektronskih medijev in trenutkaste pozornosti še bere knjige? In zakaj bi bilo takšno početje kljub temu smiselno?

Branje je še vedno najmočnejše orodje in tudi orožje za razumevanje in razlaganje sveta. Vendar se je morda treba najprej odmakniti od tradicionalnega (čitalniškega?) pogleda na branje in ugotoviti, kakšno vlogo ima v sedanjosti. Kje ga poiščemo, kako ga spodbujamo in približamo tistim, ki odraščajo v svetu hipnih elektronskih podob?

Nedelja, 10. september
NEDELJSKI OTROŠKI PROGRAM: ODPRTJE SEZONE

/ 10.00 / Irena Matko Lukan: Zakaj je pomembno brati in pripovedovati otrokom? /

Urednica otroškega leposlovja, univ. dipl. socialna delavka in družinska terapevtka Irena Matko Lukan bo v predavanju za starše spregovorila o pomembnosti družinskega branja ter odprla tudi vprašanje, kako izbrati prave knjige za branje. V času predavanja bo zagotovljeno varstvo za otroke.

/ 11.00 / Pika, slika, zgodba: Sploščeni zajec /
V dogodkih Pika, slika, zgodba z bralno interpretacijo izbranih slikanic in knjig ter animacijo ilustracij na velikem platnu ponudimo posebno bralno doživetje.

Pes in podgana nekega dne na cesti najdeta sploščenega zajca. Kaj naj storita? Naj ga kar pustita ležati tam? Ne izgleda, da mu je tam na tleh udobno. Pes ima zato boljšo idejo. Pisatelj in ilustrator Bárður Oskarsson se v zgodbi vprašanj življenja in smrti loteva z veliko humorja in sočutja in jo zaključi s presenetljivim obratom.

Slikanica je izšla pri Založbi Zala v letu 2016, prevod Darko Čuden, priredba in pripovedovanje: Špela Frlic, animacija ilustracij: Lea Zupančič, glasba: Marko Brdnik. Produkcija: Divja misel in Vodnikova domačija/Beletrina.

/ 11.30 / Filozofija za otroke s filozofom Janezom Ciperlom /
Zgodba o Sploščenem zajcu bo izhodišče za pogovor z otroki. Katera vprašanja se ob gledanju predstave postavljajo in kakšni so možni odgovori nanje? Pogovor je namenjen otrokom, kot poslušalci pa so vabljeni tudi starši.
Za 5+

(Dogajanje je za obiskovalce brezplačno, zaželeni pa so prostovoljni prispevki.
Uvodno predavanje pripravljajo v sodelovanju s Pripovedovalskim Varietejem.)