Za leto 2011 Bralno društvo Slovenije načrtuje strokovno posvetovanje (pripravimo ga vsako drugo leto). Že sedaj vas vabimo, da se posvetovanja udeležite. Skladno s sklepom na občnem zboru 8. 9. 2009 bo tema posvetovanja VLOGA SLIKOVNIH SESTAVIN PRI SPORAZUMEVANJU.

Posvetovanje bo potekalo 8. 9. 2011 v Cankarjevem domu.

Na posvetovanju bomo iskali odgovore na strokovne izzive, kot so:

• pomen in spremenjene/nove vloge slikovnih gradiv pri sporazumevanju,
  • značilnosti in posebnosti novih oblik sporazumevanja (blogi, elektronske objave, elektronska književnost, e-bralniki),
  • značilnosti neelektronskih besedil, ki imajo večji delež nebesednih/slikovnih sestavin (različna likovna dela, reklamna sporočila, stripi, slikanice), in njihovo razbiranje,
  • vprašanja, kako vzgajati bralčevo občutljivost za slikovna gradiva in kako spodbujati razumevanje le-teh,
  • različne možnosti nebesedne komunikacije – pogled v preteklost, sedanjost, prihodnost,
  • vprašanja, kako vključiti nove oblike pismenosti v šolski pouk.

Rok za oddajo prijav za aktivno sodelovanje na posvetu je bil 20. september 2010. Prijave za predstavitev je na posvetovanju obravnaval Upravni odbor BDS. Rokopis prispevka je treba oddati do 31. januarja 2011; le tako bo lahko uredniški odbor zagotovil objavo zbornika pred posvetovanjem. V zvezi z zborniki preteklih posvetovanj pa vas obveščamo, da je v Založbi ZRSŠ na zalogi še nekaj izvodov zbornika posvetovanja 2009 z naslovom Razmerja med besednimi in slikovnimi sporočili (zborniki predhodnih posvetovanj so razprodani). Za članice in člane BDS je cena zbornika 11 €, za ostale pa 16 €.

V zvezi z načrtovanim posvetom vas tudi prosimo, da razmišljate o temah za prihodnja strokovna posvetovanja BDS ter nam sporočite svoje predloge.

Na spletni strani BDS objavljamo obljubljeno anketo, ki bo članom in članicam ter drugim zainteresiranim pomagala pri zbiranju podatkov o bralnih navadah pri nas. Anketo lahko uporabite za delo v šoli ali pa za neposredni odziv na spletni strani BDS. Če nam bo s pomočjo ankete uspelo zbrati podatke o bralnih navadah še pred posvetovanjem septembra 2011, bo na posvetovanju posebna okrogla miza namenjena pogovoru o tem in razmisleku o potrebnem pouku bralne pismenosti.