V torek, 8. septembra, je potekal nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?. Posvet je nastal z združevanjem idej in dela Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za kulturo, Zavoda RS za šolstvo, Javne agencije za knjigo RS, Bralnega društva Slovenije, Andragoškega centra Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Združenja slovenskih splošnih knjižnic in njihovih posameznih članic, Olimpijskega komiteja Slovenije … Na njem so bili predstavljeni različni pogledi na branje, od psihološkega in medicinskega preko založniškega do pogleda različnih generacij. Predstavljenih je bilo tudi veliko projektov in primerov dobrih praks. Skupno sporočilo vseh pa je bilo, da branje je vrednota in da je družba tem bolj uspešna, čim bolj bralno pismeni so njeni člani. Glede na zelo pozitivne odzive udeležencev lahko potrdimo, da je bila odločitev za to tematiko pravilna in koristna.

Posvet je bil hkrati uvod v Nacionalni mesec skupnega branja. Na spletni strani https://nmsb.pismen.si/medijsko-sticisce/ lahko najdete sporočilo za javnost.

Vabimo vas tudi, da v dogodkovnik vnesete svoje dogodke, ki jih boste pripravili v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja in še vse do konca koledarskega leta 2020.

Berimo skupaj!

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.