Mednarodne dejavnosti

Aktualno

FELA – Federation Of European Literacy Associations

Zveza evropskih bralnih društev

Spletna stran: http://www.literacyeurope.org/ 

Na spletno stran FELA

Bralno društvo Slovenije je od leta 2008 član Zveze evropskih bralnih društev FELA (Federation of European Literacy Associations), v katero so včlanjena nacionalna društva in organizacije, ki se ukvarjajo z bralno pismenostjo in bralno kulturo. V letu 2021 je v Zvezo vključenih 31 organizacij iz 29 držav.

Področja delovanja FELE so zelo raznolika, od spodbujanja empiričnih in teoretičnih raziskav o učenju in poučevanju bralne pismenosti in bralne kulture do spodbujanja izmenjave informacij med organizacijami članicami Zveze in drugimi organizacijami po vsem svetu o razvoju bralne pismenosti in bralne kulture.

Pomembno področje je tudi organizacija konferenc, seminarjev, programa izmenjav in podpore za raziskave z namenom širjenja dobrih praks in novih izsledkov na področju bralne pismenosti in bralne kulture. Vsako drugo leto tako FELA skupaj z organizacijo/društvom države, v kateri se konferenca odvija, organizira Evropsko konferenco o pismenosti, na kateri se zberejo strokovnjaki in praktiki z vsega sveta ter predstavijo tako svoje zadnje raziskave kot primere dobrih praks v svojih državah in širše.

Naslednja, že 22. Evropska konferenca o pismenosti bo potekala od 4. do 6. julija 2022 v Dublinu na Irskem.

V letu 2020 so bila znotraj FELA ustanovljena tri strokovna telesa oz. skupine, v katerih sodelujejo tudi člani BDS: skupina za spodbujanje raziskovalne dejavnosti, skupina za publikacije in skupina za organizacijo tematskih strokovnih seminarjev in webinarjev.
V maju 2021 (12.‒14. 5. 2021) je bil organiziran prvi sklop webinarjev na temo Literacy and Online Education. From Technology to Critical Thinking.

Odprt je poziv za prejemanje publikacij: https://www.literacyeurope.org/projects/call-for-publications/

FELA vsako drugo leto na Evropski konferenci o pismenosti podeli nagrado za inovativno spodbujanje pismenosti v Evropi.
Leta 2011 na konferenci v Monsu jo je prejela Ljudska knjižnica Metlika za projekt Romi, povabljeni v knjižnico.
Leta 2015 na konferenci v Celovcu jo je prejela Mestna knjižnica Kranj za projekt Modro brati in kramljati.
https://www.literacyeurope.org/awards/

Več o sodelovanju BDS v FELA si lahko preberete v letnih poročilih društva.

EURead in kampanja Evropa bere

Spletna stran: https://www.euread.com/

Kampanji za glasno branje Evropa bere (Europe Reads), ki je potekala v okviru konzorcija evropskih organizacij za promocijo branja EURead, se je na pobudo Bralnega društva Slovenije 9. septembra 2019 pridružila tudi Slovenija.

Na spletno stran EUReads

Peticijo za podporo promocije branja so takrat poleg Savine Zwitter, predsednice Bralnega društva Slovenije, in Marka Kravosa, predsednika Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, podpisali dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, in Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS.

V okviru kampanje Evropa bere je nastal filmček, ki je preveden tudi v slovenščino.

Druge mednarodne zveze, ki se ukvarjajo s spodbujanjem bralne pismenosti in bralne kulture:

ILA – International Literacy Association

Mednarodna zveza za pismenost

Spletna stran: https://literacyworldwide.org/

Na spletno stran ILA

Leta 2019 je nagrado Maryann Manning za življenjsko delo na področju pismenosti, ki jo podeljuje ILA, prejela Tilka Jamnik.
https://www.literacyworldwide.org/about-us/awards-grants/ila-maryann-manning-special-service-award

ELINET – The European Literacy Project Network

Evropska mreža za pismenost

Spletna stran: https://elinet.pro/

Na spletno stran

Pod okriljem ELINET-a je nastal film, ki je dostopen na naši spletni strani.

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.