Mednarodni dan pismenosti smo letos s popoldanskim programom počastili v Šentrupertu v dolini Mirne. Kulturni program je obsegal ogled zelo slikovite gotske cerkve sv. Ruperta, katere zgodovino in pomen nam je predstavil naš član Jože Zupan,  ter turistične znamenitosti Dežele kozolcev,  po kateri nas je vodil sin nekdanjega izdelovalca te slovenske arhitekturne znamenitosti, gospod Gregorčič.

Za pomen pismenosti je bil osrednji dogodek  okrogla miza, kjer smo se predstavila različna društva in sekcije, ki se ukvarjamo z branjem, z namenom, da ob medsebojnem spoznavanju poiščemo še več priložnosti za nadaljnje sodelovanje. Okroglo mizo je vodila dr. Dragica Haramija, predsednica Društva Bralna značka. Dosedanje delo Bralnega društva Slovenije je predstavila članica upravnega odbora društva Petra Mikeln, ki je izpostavila predvsem kontinuirano delo, bienalna posvetovanja in z njimi povezane zbornike ter strokovne posvete. Sodelovanje BDS v mednarodnih združenjih, kamor je BDS letos že nominiralo svoj predlog za nagrado za inovativne pristope k promociji branja,  je z brošuro predstavila dr. Veronika Rot Gabrovec, ravno tako članica upravnega odbora društva.  O delu slovenske sekcije IBBY je zapis predsednice mag. Tilke Jamnik predstavila članica izvršilnega odbora Manca Perko. Izpostavila je nominirance za nagrade IBBY, avtorje, ki so  letos uvrščeni na častno listo IBBY: Slavka Pregla, Petra Škerla in Stano Anželj. Poudarila je, da je namen sekcije predstavljati slovensko mladinsko književnost v tujini ter pripeljati odlično tujo v slovenski prostor. Zelo aktivno sodeluje z MKL – Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri izboru Zlate hruške. Vsako leto pripravljajo aktivnosti ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke. Sekcijo za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev je predstavila njena predsednica dr. Aksinja Kermauner. Poudarila je pomen njihove nagrade Desetnica za otroško in mladinsko književnost, delo z otroki ter knjižne sejme, na katerih sodelujejo doma in v tujini. Delo osrednje slovenske strokovne revije za mladinsko književnost Otrok in knjiga nam je približala glavna urednica Darka Tancer Kajnih, ki je izpostavila nekaj neprijetnosti pri financiranju revije, sicer pa poudarila uspešno javno delovanje s prireditvami, kot je npr. Oko besede z nagrado Večernica. Dr. Dragica Haramija je predstavila delo Društva Bralna značka ZPMS, ki deluje že 55. leto in širi branje med osnovnošolci. Ob dnevu pismenosti je  posebej izpostavila vizualno pismenost, njeno sporočilo je podprla tudi dr. Janja Batič  ob primeru izvrstnih ilustracij Prešernove Zdravljice Damijana Stepančiča. Njen pomen smo spoznali ob primeru izvrstnih ilustracij Prešernove Zdravljice Damijana Stepančiča. Dr. Haramija je napovedala tudi letošnji simpozij, ki ga pripravljajo ob odprtju Slovenskega knjižnega sejma. Na simpoziju bo s  prispevkom o obdelavi podatkov, ki jih Bralna značka zbira že 11 let, sodelovalo tudi Bralno društvo Slovenije (podatke obdelujemo v okviru nalog projekta Elinet).

Pri pogovoru o možnostih sodelovanja je bilo predlogov več: prireditev ob 2. aprilu; preučevanje in širjenje zanimanja za neleposlovno branje ter poglabljanje tovrstne pismenosti; medgeneracijsko povezovanje; mreženje kulturnih ustanov.

Po okrogli mizi so se nam pridružili obiskovalci Galerije ilustracij, za katere se je kulturna prireditev začela s slovensko poslanico ob mednarodnem dnevu pismenosti, ki izhaja iz poslanice generalne direktorice UNESCA Irine Bokove. Osrednja tema letošnjega dneva pismenosti je »pismenost in trajnostni razvoj«.

Igor Longyka je strokovni del zaokrožil s poglobljenim predavanjem o pomenu ilustracij Saše Šantla, ki smo si jih lahko ogledali tudi na razstavi v galeriji OŠ dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu, ki je dogodek gostila. Šola nas je vse udeležence navdušila s svojo izjemno bogato galerijo ilustracij in zbirko slikanic. Ob letošnjem srečanju je  Jože Zupan, ki je celoten dogodek izvrstno pripravil in velikodušno gostil ob podpori občine, šole in prijateljev iz Šentruperta, predstavil tudi 63-stransko barvno knjigo Galerija ilustracij in slikanic na Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert. S tem smo celotno srečanje sklenili.

Dragi Jože, hvala vam za to strokovno in kulturno druženje.

Zapisala Savina Zwitter