Ljubljanski manifest o poglobljenem branju

by | Feb 4, 2024 | Naslovnica, Novice

Štirje raziskovalci branja in založništva, Anne Mangen z Univerze v Stavangerju, Adriaan van der Weel z Univerze v Leidnu, Andre Schüller-Zwierlein z Univerze v Regensburgu in Miha Kovač z Univerze v Ljubljani, so pred dvema letoma napisali daljše besedilo o tem, zakaj moramo tudi v digitalni dobi ohraniti sposobnost branja na višji ravni, to je sposobnost branja daljših in kompleksnih knjižnih besedil. To je namreč edini način, da lahko razumemo kompleksne probleme in rešujemo kompleksne težave, v katerih se utaplja sodobni svet.

Na podlagi tega dolgega besedila je nastalo kratko besedilo, imenovano Ljubljanski manifest o pomenu branja na višji ravni, ki so ga predstavili v Ljubljani 10. oktobra 2023 na novinarski konferenci pred začetkom frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je Slovenija letos častna gostja. V mednarodnem prostoru pa je bil predstavljen 18. oktobra 2023, prvi dan frankfurtskega knjižnega sejma, ob navzočnosti slovenske in nemške ministrice za kulturo.

Več informacij o manifestu in njegovo celotno besedilo boste našli na portalu Družinska pismenost