Iskalnik kakovostnih mladinskih knjig

Na novi spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana je vsem ljubiteljem dobre mladinske literature na voljo Iskalnik kakovostnih mladinskih knjig.

Za leta 2004 – 2019 lahko bralci v iskalniku poiščejo knjige, ki so prejela znak za kakovost zlata hruška. Za knjige, ki so izšle od leta 2016 naprej, pa je na voljo podrobnejše iskanje. Poleg leta izida, lahko iskanje omejite glede na oceno, ki jo je knjiga prejela (dobre -ocena 3, zelo dobre – ocena 4, zlate hruške – ocena 5), glede na vrsto (leposlovje ali poučne knjige), poreklo (izvirno slovenske ali prevedene knjige) ter glede na postavitveno skupino in bralno stopnjo.

O vseh knjigah, ki jih z Iskalnikom najdete, pa lahko preberete več v Priročnikih za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki so dostopni v Arhivu Priročnikov. Priročnik vsako leto pripravi in izda  Mestna knjižnica Ljubljana,  Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki deluje kot posebna služba znotraj omenjene knjižnice.

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.