Cankarjev dom, Ljubljana
24. –25. januar 2014

Po nekaj sušnih letih (predvsem zaradi finančnih razlogov) je International Development in Europe Committee (IDEC) v sodelovanju z International Reading Association (IRA) in Federation of European Literacy Associations (FELA) s pomočjo lokalnih organizatorjev Bralnega društva Slovenije in Cankarjevega doma pripravil izobraževanje za nove člane upravnih odborov oz. aktiviste nacionalnih bralnih zvez in organizacij za spodbujanje pismenosti.Izobraževanja se je udeležilo 46 udeležencev iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Hrvaške, Irske, Izraela, Latvije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Romunije, Rusije, Slovenije, Španije, Švedske, Velike Britanije in ZDA.

Udeleženci so se seznanili s krovno organizacijo IRA, z evropskimi zvezami in odbori ter njihovim poslanstvom. Razmišljali so o pridobivanju novih članov, o organizaciji in vodenju dogodkov, projektov, akcij ter o sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami ter mediji. Pomembna tema drugega dela je bilo seveda tudi financiranje projektov. Predstavitve in delavnice je spremljala razstava posterjev, ki so predstavljali posamezna evropska društva in zveze.

Prispevki oz. delovno gradivo delavnic so že ali pa še bodo na voljo na spletnih straneh IDECa:

http://www.literacyeurope.org/european-leadership-seminar-ljubljana-slovenia-24th-25th-january-2014/

Mnenje ene izmed obeh slovenskih udeleženk izobraževanja:

“Leadership seminar je bil resnično odlična izkušnja. Kratke in jedrnate predstavitve so mi omogočile vpogled v delovanje nekaterih mednarodnih in nacionalnih bralnih organizacij in društev. Največja prednost seminarja pa so bile skrbno pripravljene delavnice, na katerih smo v manjših skupinah delili izkušnje in nabirali ideje za lažje in boljše delovanje svojih društev. Hkrati so bile te delavnice priložnost in odskočna deska za medsebojno spoznavanje in navezovanje stikov. Po teh dveh dneh, preživetih v družbi res enkratnih ljudi, lahko rečem: Ne obleka, ampak branje naredi Človeka.” (Petra)

Bralno društvo Slovenije se iskreno zahvaljuje Cankarjevemu domu za podporo in soorganizacijo dogodka.

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.