Digitalne Levstikove arkade: aleja nagrajencev

Založba Mladinska knjiga svojim najboljšim ustvarjalcem in ustvarjalkam otroške oz. mladinske književnosti od leta 1999 dalje bienalno podeljuje Levstikovo nagrado za življenjsko delo, nagrajence in nagrajenke pa počasti tudi s tlakovci pred Knjigarno Konzorcij v Ljubljani (na t. i. Levstikovi aleji nagrajencev).

Od leta 2020 je aleja dopolnjena z digitalno – projekt je vodila dr. Veronika Rot Gabrovec v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga in Bralnim društvom Slovenije. Pri projektu so sodelovali študenti in študentke ter njihovi mentorji Filozofske fakultete, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Fakultete za računalništvo (vsi UL). O vsakem od nagrajencev so na spletu ponudili krajša besedila v slovenščini in v prevodih v angleški, nemški, hrvaški, italijanski in japonski jezik.

Projekt je bil izpeljan v okviru javnega razpisa »Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017–2020« Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. Program sta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Glej tudi: Nominiranci za Levstikovo nagrado: smetana otroške in mladinske književnosti: https://www.rtvslo.si/kultura/nominiranci-za-levstikovo-nagrado-smetana-otroske-in-mladinske-knjizevnosti/579801

Vir: rtvslo.si, BoBo
Foto: rtvslo.si, BoBo

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.