Digitalne Levstikove arkade: aleja nagrajencev

Založba Mladinska knjiga svojim najboljšim ustvarjalcem in ustvarjalkam otroške oz. mladinske književnosti od leta 1999 dalje bienalno podeljuje Levstikovo nagrado za življenjsko delo, nagrajence in nagrajenke pa počasti tudi s tlakovci pred Knjigarno Konzorcij v Ljubljani (na t. i. Levstikovi aleji nagrajencev).

Od leta 2020 je aleja dopolnjena z digitalno – projekt je vodila dr. Veronika Rot Gabrovec v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga in Bralnim društvom Slovenije. Pri projektu so sodelovali študenti in študentke ter njihovi mentorji Filozofske fakultete, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Fakultete za računalništvo (vsi UL). O vsakem od nagrajencev so na spletu ponudili krajša besedila v slovenščini in v prevodih v angleški, nemški, hrvaški, italijanski in japonski jezik.

Projekt je bil izpeljan v okviru javnega razpisa »Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017–2020« Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. Program sta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Glej tudi: Nominiranci za Levstikovo nagrado: smetana otroške in mladinske književnosti: https://www.rtvslo.si/kultura/nominiranci-za-levstikovo-nagrado-smetana-otroske-in-mladinske-knjizevnosti/579801

Vir: rtvslo.si, BoBo
Foto: rtvslo.si, BoBo