Štihova dvorana – 12.00–13.30 (Občutimo kulturo)

Okrogla miza “Tudi mi lahko beremo!”

Sodelujejo: dr. Veronika Rot Gabrovec, Bralno društvo Slovenije (BDS), dr. Aksinja Kermauner, Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana in Pedagoška fakulteta Koper, Nina Janžekovič, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana (ZGNL), Lila Prap, ilustratorka in pisateljica, mag. Darja Lavrenčič Vrabec, MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo

V Bralnem društvu Slovenije znanje, ki ga člani pridobijo s študijem, raziskovanjem ali praktičnimi izkušnjami, poskušajo dejavno razširiti. Ker se zavedajo, da raven pismenosti v določenem okolju pomembno sooblikujejo tudi prebivalci s posebnimi potrebami, bodo septembra 2013 organizirali posvet na temo bralcev s posebnimi potrebami. Nekaj strokovnjakov bo malce odgrnilo zaveso v »zaodrje« jesenskega posveta:

Pisateljica in profesorica Aksinja Kermauner bo v prispevku Tipne slikanice za slepe in videče predstavila, kako lahko tipne slikanice razvijajo bralno pismenost. Slepi in slabovidni otroci s tipno slikanico razvijajo in utrjujejo predstave o svetu, povezujejo vsebino slikanice z ilustracijami, urijo tip in razvijajo motivacijo za branje. Vendar so tipanke tudi pomemben pripomoček za polnočutne otroke, saj jih spoznavajo z večinoma neznanim svetom slepih in slabovidnih ter razvijajo empatijo do »drugačnih« sovrstnikov.

Knjižničarka Nina Janžekovič bo v prispevku Uporaba slikanice v slovenskem znakovnem jeziku kot didaktičnem pripomočku govorila o razvijanju branja med mladimi v ZGNL, o tem, s kakšnimi ovirami se srečujejo gluhi pri branju, kaj jih spodbuja in kaj ovira pri branju ter kako omogočiti otrokom, da so pri tem uspešni.

Ilustratorka in pisateljica Lila Prap bo predstavila svojo slikanico Zakaj so zebre progaste, ki je izšla v Braillovi pisavi, hkrati pa je prevedena tudi v znakovni jezik – ogledali si bomo video knjigo.

Darja Lavrenčič Vrabec iz Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo bo predstavila izbor novejših in najnovejših kakovostnih otroških in mladinskih leposlovnih del, ki obravnavajo tematiko slepote, slabovidnosti, naglušnosti in gluhote.

Tolmačeno v slovenski znakovni jezik.

Prijavite se in bodite del Kulturnega bazarja tudi vi – www.kulturnibazar.si

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.