Na Gregorjevo je Cankarjev dom spet gostil Kulturni bazar, tokrat že petič. In spet je bilo dogajanje živahno, bogato, pisano  –  založbe so na ogled postavile knjige, na razstavnih prostorih so plesale lutke, tiskar (ki je na sejem prišel iz neke druge dobe) pa je radovednežem kazal, kako je potrebno pravilno nastaviti ročno izdelan papir, da se nanj lepo odtisne podoba Primoža Trubarja. Obiskovalci so brez strahu pred grehom grizli sočna jabolka, mladina je srkala Cockto, pijačo neke druge mladosti. Govorilo se je o plesu, o branju, o gledališču, o muzejih in galerijah.

Del letošnjega bazarja je bilo tudi Bralno društvo Slovenije. Na stojnici smo skupaj s prijatelji iz društva Bralna značka in Slovenske sekcije IBBY predstavljali svojo dejavnost in ponujali vabila na letošnje strokovno posvetovanje, ki bo 9. septembra.

Posvet smo napovedovali tudi na okrogli mizi z naslovom Tudi mi lahko beremo. Nina Janžekovič in Veronika Ciglar (Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana) sta predstavili slikanice za gluhe in naglušne, Aksinja Kermauner (Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana in Pedagoška fakulteta Koper) pa slikanice za slepe. Tovrstne knjižne izdaje s svojo dvojezičnostjo očitno na prav poseben način nagovarjajo tudi polnočutne bralce – marsikdo šele ob opazovanju kretnje pomisli na pomen besed, ki jih vsakodnevno izgovarja brez pravega razmišljanja. In koliko informacij je polnočutna oseba pravzaprav sposobna pridobiti iz tipanke, če jo miže prebira s prsti? Ilustratorka in pisateljica Lilijana Praprotnik ZupančičLila Prap nam je pripovedovala o svojem spoznavanju sveta slepih skozi nastajanje posebne izdaje slikanice Zakaj so zebre progaste in o svoji knjigi, ki je prirejena v videoknjigo in opremljena z znakovnim sistemom za gluhe in naglušne. Darja Lavrenčič Vrabec (MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo) pa je s svojim kritičnim prispevkom o knjigah za bralce s posebnimi potrebami in o besedilih o osebah, ki so tako ali drugače drugačne, uspešno zaokrožila druženje ob okrogli mizi. Pogovor je povezovala Veronika Rot Gabrovec (BDS).