Založniška akademija

Letošnja založniška akademija bo v celoti posvečena branju in digitalnim medijem.

Strokovnjaki zadnja leta ugotavljajo, da se po eni strani zmanjšuje čas, ki ga ljudje namenjajo branju tiskanih medijev, po drugi strani pa še nikoli nismo toliko pisali in brali, kot pišemo in beremo po spletnih družabnih medijih, elektronski pošti in sms. Kaj se pri vsem tem dogaja z našimi možgani in našimi kognitivnimi sposobnostmi? Ali sposobnost koncentriranega, poglobljenega knjižnega branja izumira, ali pa je bila ta v resnici že od nekdaj značilna za razmeroma maloštevilno intelektualno elito? Ali elektronske bralne naprave s svojimi obogatenimi interaktivnimi vsebinami zares pozitivno vplivajo na našo bralno pismenost?

Na ta in podobna vprašanja bodo skušali odgovoriti vrhunski evropski strokovnjaki za knjige in branje: dr. Thierry Baccino z Univerze v Marseillu, dr. Anne Mangen z Univerze v Stavangerju, Chris Mead z Inštituta za prihodnost knjige v Londonu, Padmini Ray Murray z Univerze v Stirlingu na Škotskem, Adriaan van der Weel z Univerze v Leidnu in Christina Mussinelli, ki je v Združenju italijanskih založnikov odgovorna za razvoj elektronske knjige.

Urniki predavanj:

Sreda, 23. november:
15.00–16.00 Christina Mussinelli, Različni načini branja
16.00–17.00 Chris Meade, Ojačani avtor v neknjižni kavarni
17.00–18.00 Thierry Baccino, Ali sta e-branje in e-bralec kompatibilna?

Četrtek, 24. november:
15.00–16.00 Padmini Ray Murrray, Digitalna prihodnost stripov: zdaj ne gre več za leteče avtomobile in ljudi rakete
16.00–17.00 Adriaan van der Weel, Razvezana knjiga
17.00-18.00 Anne Mangen, Tisk kot zapor? Vloga telesnosti, linearnosti in fiksiranosti besedil pri razumevanju branja

Več o tem:

http://www.knjiznisejem.si/program-sejma/zalozniska-akademija/

Včlanite se

Vabimo vas, da se nam pridružite in pomagate sooblikovati dejavnosti, povezane s promocijo branja, širjenjem bralne kulture, navduševanjem za pogovore o knjigah in podobno.
Pristopna izjava (pdf, 409 KB)

Namenite nam del dohodnine

Če menite, da je naše delo v slovenski družbi pomembno, vas vabimo, da nam namenite del dohodnine: do 1 % denarja, ki ga sicer prejme država, lahko namenite upravičencu (enemu ali več), ki ga izberete sami. Med možne prejemnike sodi tudi Bralno društvo Slovenije. Več ...

NMSB 2023

Nacionalni mesec skupnega branja 2022

Pot knjige

Skupaj za JAK smo pripravili potujočo razstavo 12 plakatov o nastajanju knjige. Za en izvod skrbi BDS. Ta že več let uspešno kroži po slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Izposoja je brezplačna, plakate je treba le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Navadno je razstava na eni lokaciji okrog 1 meseca. Kadar je interesa več, je treba na plakate nekoliko počakati. Zato vabimo vse zainteresirane, da se za dogovor oglasite na e-pošto savina.zwitter@gimb.org. E-knjižica s plakati je brezplačno na voljo tudi na https://www.biblos.si/kategorija/stripi-in-mange.